Buen Ayre

Nadat we het platteland van Noord-Argentinië verkend hebben, gaan we nu het andere Argentinië ontdekken. Een derde van de Argentijnen woont in hun hoofdstad Buenos Aires, met ongeveer 12 miljoen mensen ook de tweede metropool van de Zuid-Amerika.

Vanaf de boerderij fietsen we eerst over zandweggetjes naar een geasfalteerde weg. De geasfalteerde weg sluit aan op de snelweg naar Buenos Aires. Telkens een bredere weg en steeds meer gemotoriseerd verkeer om ons heen. Voor het eerst hebben we het idee dat er voor fietsers ook iets geregeld is, langs de hele snelweg ligt een colectora, een soort ventweg voor al het verkeer dat niet op de snelweg hoort.

De stad heeft niet veel buenos aires (goede luchten), de hele stad staat vol met flats tussen drukke wegen. Het hoogtepunt van al dat asfalt en beton is de Avenida 9 de Julio, een 110 meter brede weg dwars door het centrum. De gemeente is wel druk bezig om een mooi fietsnetwerk in de stad aan te leggen en veel porteños (inwoners van Buenos Aires) gebruiken de fiets.

Wij vallen in deze enorme smeltkroes ineens niet meer op. In heel Zuid-Amerika zijn we niet zoveel toeristen tegen gekomen als hier, op de sfeervolle rommelmarkt in San Telmo horen we meer Portugees, Engels en Nederlands dan Spaans.

Iedereen trekt naar het Parijs van het Zuidelijk Halfrond om de heerlijke Argentijnse sfeer te proeven, om tango te dansen en tot laat het nachtleven in te duiken. De echte attractie van de stad is ook niet de stad zelf, maar juist de sfeer in de stad. Op de straathoeken dansen mensen tango op livemuziek, in de wijk Palermo zitten iedere avond en nacht alle terrassen vol, iedereen genietend van muziek en kijkend naar de mensen die voorbij komen.

Voor ons een heerlijk intermezzo, zo tussen het heerlijk rustige leven op het Zuid-Amerikaanse platteland en het gehaaste en drukke Europese leven.