Economiseren kun je leren

← Terug

Wildkamperen

Buiten de bebouwde kom op fantastische natuurplekken kun je de tent opzetten. Met een beetje geluk met een waterval of meertje, zodat het een overnachting inclusief bad wordt. Dit fenomeen heet wildkamperen en we zijn er dol op geworden.

Gratis douchen

Om jezelf helemaal in te zepen en eens goed af te spoelen, hoef je niet iedere keer naar een hotel of camping. Dat is natuurlijk wel veel lekkerder, maar op tankstations (of bij wegrestaurants) heb je vaak een douche die meestal door vrachtwagenchauffeurs wordt gebruikt.

Aankloppen

Als je geen geschikte plek kunt vinden kun je aankloppen bij mensen. Zo sliepen we op een hooizolder, in de achtertuin en soms zelfs in een logeerkamer. In ruil hiervoor heb je een mooi verhaal te vertellen en ga je de volgende dag verder vanaf je nieuwe vrienden.

Kopje koffie zetten

Als je van zo’n dampend kopje als starter houdt, dan zijn een percolator en een pak koffie vele malen goedkoper dan het café. Bovendien is de koffie altijd bij je.

Zelluf doen

Je leert vanzelf de fietsen te repareren als je begint te knutselen. Onderweg zelfs met secondelijm, tie-rips of duct tape, voordeliger dan de fietsenmaker.

Eten uit de berm

Als je goed oplet langs de weg, kun je fruit of ingrediënten voor de lunch in de berm vinden. Zo hebben wij al vaak bramen en vijgen geplukt, maar hebben we ook veldpaddestoelen en cactusvruchten gegeten.

Lokale groente- en fruitmarkt

Naast dat de natuur ons vele malen vers fruit aan de boom of paddenstoelen op de grond biedt, kopen wij (biologisch) heel goedkoop lokale streekproducten uit het seizoen.

Kleine supermarkten

Wat we kopen is havermout, melkpoeder, tandpasta, crackers, pasta/cuzcuz, saus, bouillon, brood en jam. Natuurlijk ook af en toe variatie, maar over het algemeen is dit niet meer dan 4 euro per dag.

Geef een reactie