Kleine boeren grote aandacht!

De oude boer in het noorden van Argentinië vertelde mij iets, wat ik nooit zal vergeten. Wat ik van hem leerde is dat, wanneer je als familie een stuk grond bezit, je dit nooit uit je vingers mag laten glippen. Iets wat, helaas, wel is gebeurd.

Daar zit ik dan, terug in mijn oude Utrechtse studentenkamer, beseffend dat ik een boerendochter met groene vingers ben, bij wie dat onoverkomelijke is gebeurt. Mijn familie moest het boerenbedrijf van 23 hectare, gelegen in een klein Twents dorp, te koop zetten. De stallen leeg, het oude huis in verval geraakt kocht een grootgrondbezitter de boel op en pleegde roofbouw op het erf met de bouw van een megastal. De buren kijken tegen de vreselijke rij golfplaten op, een knecht is aan het werk gezet de geautomatiseerde melkveestal te besturen terwijl de rest van het grote terrein is voorzien van camera’s. Een trieste gewaarwording.

Nu ik terug ben durf ik niet meer langs dat boerenerf waar mijn zusjes, broertje en ik opgroeiden. In de afgelopen jaren heeft de nieuwe eigenaar alle charme om zeep weten te helpen, door te beginnen het oude 18e eeuwse pad van mijn grootouders met de grond gelijk te maken wat als authentieke Twentse boerderij een schitterend monumentaal had kunnen blijven. Oh, als ik de leeftijd en kennis van nu had toen mijn vader zelf niet verder kon boeren. Een klein boeren bed & ontbijt? Mini camping? Zelfpluktuin? Groentetasleverancier voor inwoners van Twente? Geitenkaas maken, scharrelkippen houden of schapenmelk verkopen? Ja, ik wil dolgraag boeren, al heb ik inmiddels jarenlang geen ervaring opgedaan. Leren is het probleem niet, maar waar begin je zonder grond?

Mijn mini studentenkamermoestuin

Verenigd u, kleine boeren die nog in het bezit zijn van eigen grond, tegen de massale verdwijning van oorspronkelijke schoonheid, het pure. En wat kunnen andere mensen betekenen, de niet-boeren die eigenlijk ook het allerliefst schattige boerderijtjes in het landschap zien staan en koetjes in de wei ziet grazen? Zij kunnen lokaal boerenproducten inkopen natuurlijk. Maar wat veel belangrijker is, is de aanpassing van het landbouwbeleid. Dit beleid helpt in een noodgang alle kleine authentieke boeren verdwijnen. Zet kleine boeren zelf weer op de kaart door onze visie op voedsel te veranderen, zodat de productie niet langer ten koste gaat van mens en dier.

Bovendien is het vele malen leuker fietsen door een Twente zonder megastallen. Wie weet komen we tijdens het fietsen een oude boer tegen zonder zoon of dochter met boerenambities, die graag wil samenwerken totdat hij zijn boerderij rustig kan overdragen…

2 gedachten over “Kleine boeren grote aandacht!

  1. Miriam

    Tjeetje Hilde,
    Ik zat gewoon een beetje rond te struinen op internet en zag dat ik jullie pagina nog onder mijn favorieten had staan. Openen en dan lees ik bovenstaande.

    Ik ben er ook nooit meer lang gereden en het doet mij pijn te horen dat de boerderij van opa en oma is gesloopt. Hoewel het natuurlijk jou thuis was heb ik ook heel veel mooie herinneringen aan de stoevelaarsweg 13!
    Verdrieting dat alles zo is gegaan zoals het is gelopen.

Reacties plaatsen niet mogelijk.