Porto Alegre, fietsstad zonder fietspad

“Als jullie in de buurt zijn, kom dan naar Porto Alegre!”, zegt de enthousiaste 18-jarige Thiago in vloeiend Engels. Deze stad met 1,5 miljoen inwoners bruist en trekt backpackers uit verschillende landen die via CouchSurfing een slaapplek bij één van de leden van het netwerk in de stad zoeken. Zo heeft Thiago al met mensen uit Amerika, Europa en Australië kennis gemaakt in zijn stad en hoopt hij de eerste twee Nederlanders te mogen toevoegen aan zijn rijtje.

We fietsen langs de kust tot de afslag die naar de Freeway leidt. Thiago’s vader legt uit dat dit de weg is die de 90km tussen kust en hartje centrum met elkaar verbindt middels een schitterend nieuwe asfaltweg. Het blijkt tevens een verschrikkelijk drukke snelweg te zijn met een bord ‘verboden voor fietsers’ aan het begin. De eerste keer dat wij een dergelijk bord zien, maar wij vinden dat onze bepakte stalen ros niet bepaald op dat slanke fietssymbool lijkt. De zon schijnt met 40 graden op onze bolletjes terwijl het asfalt voor ons ligt te smelten, maar we hebben slechtere wegen gekend.

Wat weten we eigenlijk van Porto Alegre, behalve dat er een aardige familie woont die fan is van fietsen? Dat er meer mensen zijn die fietsen graag op de kaart zetten. Dat hier vorig jaar rond deze tijd een verschrikkelijke ramp plaatsvond met fietsers tijdens de Critical Mass demonstratie. Filmpjes gingen de hele wereld over en overal lichtten nieuwe fietsacties op.

In deze stad is vier jaar geleden een prachtig plan gemaakt voor 490km fietspad. En dat is echt niet veel. Wist je dat Nederland bijna 30.000km aan fietspaden bezit? Zelfs na de ramp van vorig jaar is hiervan nog geen 10% gerealiseerd en helaas is het overige gedeelte in de kast gezet. ‘Andere prioriteiten’, de stad maakt zich liever klaar grote getallen voetbalfans per auto, vliegtuig of bus te ontvangen tijdens het FIFA WK in 2014 dan dat kinderen veilig op straat kunnen fietsen.

Elke keer wanneer een persoon sterft in een verkeersongeluk, wordt er een witte vlinder op die plek geschilderd. Elke keer wanneer het om een kind op de fiets gaat dan wordt het fietsje wit geschilderd met een boodschap. Morgen wonen we de ceremonie bij voor Gustavo, 6 jaar.

Wit geschilderd kinderfietsje

Vlinders, fietsen, activisten, er is ruimte, er is een plan, maar waar is de wil van de lokale overheid?

Van 23 tot 26 februari vindt het eerste World Bicycle Forum plaats in Porto Alegre. In een presentatie vertellen we dat fietsen niet alleen in Nederland mogelijk is, maar wanneer we met elkaar eenzelfde veilige situatie scheppen raken auto’s uit de mode en blijven kinderen in leven. Na de geleverde strijd in de jaren ’70 is Nederland een schoolvoorbeeld voor de fietscultuur. Onderweg voelen we dat anno 2012 deze strijd op andere plekken wordt geleverd.

3 gedachten over “Porto Alegre, fietsstad zonder fietspad

 1. Sebastien Blanquet

  It was nice meeting you guys, it was very inspiring talking to you. Passing trhough my home town tudela and seeing you at the makine waterfalls and finally meeting you here in porto alegre. WHAT A COINCIDENCE ”
  One day maybe i will pass trough holland who knows… i’ll will let you know if i’m doing some kind of trip maybe we can do some km together ”

  Hope you have a safe end of the trip and lots of fun.
  Good luck and keep pedaling to the horizon.

 2. Daniel

  Ik woon in Porto Alegre en ik heb in Nederland twee jaar gewoond (2008-10). Ik mis iedere dag veilig fietsen! Ik wens je een fijne tijd in Porto Alegre!

 3. Herbert Tiemens

  Succes met jullie reis en jullie presentatie op het World Bicycle Forum. Laat het weten als je nog info nodig hebt van de Dutch Cycling Embassy of andere partners.

Reacties plaatsen niet mogelijk.