Schrijven is leven

En zo vroeg iemand mij ineens heel direct ‘Een maand niet geschreven, een maand niet geleefd?’. Ik ken de originele uitspraak en voel een steekje in mijn zij. Een dag niet gelachen is werkelijk een dag niet tot in de puntjes geleefd. Lachen hoort bij het genot van het leven en wat is leven nog meer? Jezelf bezighouden of je bezig laten houden bij uitstek, maar dan niet zonder dat je er zelf nog wat over te vertellen hebt… Een maand niet geschreven, wat betekent dat?

Laat ik de situatie omdraaien. De mens die graag avontuur leest, als leuke afwisseling in het dagelijkse bestaan. Als je zelf een unieke reis maakt die je offline houdt, dat heb je hier niet zo de behoefte aan. Ik was de schrijver van mijn reis. Maar nu ik zelf terug in het dagelijkse ben volg ik de reisverhalen van mensen die op de fiets naar Hongkong zijn vertrokken, een duo dat in de Trans Mongolië Express zit en een oud-collega die morgen voor zes maanden vertrekt naar Kenia.

Maar waarom zou ik van de ene op de andere dag ophouden met schrijven? Ik verlies me in dagelijkse dingen, denk er zijdelings wel een beetje over na, maar dat schrijven… daar is iets meer mee dan puur een reiservaring vast willen leggen, zoveel is zeker voor mij op dit moment.

Ik lees het volgende in een tijdschrift. ‘Laat ik eerlijk zijn. Ik ben niet de beste schrijver ter wereld. Ik maak nog steeds d- en t- fouten. Ik ben niet opgeleid als auteur. Ik breng niet al twintig jaar boeken uit. Er is één reden waarom ik dit boek heb gemaakt: ik ben hartstochtelijk en kansloos verliefd op schrijven. Ik geloof in schrijven om zin te krijgen in dit waanzinnige en soms onzinnige leven.’ – Geertje Couwenbergh

Je huid en haar zijn je leven. Je fysieke leven. En je gedachtes fladderen ongrijpbaar in het rond. Ja, pas op papier worden ook die fysiek! Het schrijven is ook leven.

3 gedachten over “Schrijven is leven

 1. Nanda

  Een maand geen stukje van jou gelezen is ook een maand niet écht geleefd… :) dus gewoon lekker blijven schrijven en gedachten blijven delen..!

  Knuffel!

 2. Buur

  Lekker stukje buur!
  Wat wrang in het begin, heel mooi middenstuk en eindigen met leven:) Top!
  Houd de positieve saus warm!
  xx

Reacties plaatsen niet mogelijk.